Doodstraf voor Nederlandse Marokkaan

Icoon JustitieDe rechtbank in de Marokkaanse stad Sale heeft de 28-jarige Marokkaan Amin M. gisteren veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op de Utrechtse Ilona Nemeth. Eerder was er gisteren ook de doodstraf geëist tegen M. De straf wordt in het Noord-Afrikaanse land niet meer uitgevoerd en komt neer op levenslange gevangenisstraf.

De rechters hadden iets meer dan twee uur nodig om tot de uitspraak te komen. Zij vonden de bewijzen tegen M. sluitend. Zij achtten het bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alle feiten die M. ten laste werden gelegd: moord, verkrachting en diefstal. De familie van Ilona Nemeth wezen ze een schadevergoeding toe voor geleden materiële en immateriële schade.

De toen 34-jarige Nemeth werd op 16 juli 2004 voor het laatst levend gezien. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot gevonden in een groenstrook bij station Utrecht Overvecht. M., die de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit heeft, stond in Marokko terecht omdat hij in 2006 in dat land is opgepakt. Marokko levert geen onderdanen uit aan Nederland.

M. zelf ontkende gisterochtend Ilona te hebben verkracht en gedood. M. erkende wel het slachtoffer te hebben begraven, maar zei naast haar dode lichaam te zijn wakker geworden. Van de gebeurtenissen daarvoor zegt hij zich niets te kunnen herinneren. Vorig jaar bekende hij aan de Marokkaanse politie wel de moord te hebben gepleegd.

De Marokkaanse advocaat van M., Mhamed Saou, bepleitte vrijspraak. Volgens hem was er een groot gebrek aan bewijzen dat zijn cliënt de dader is. Bovendien zijn er, zo zei hij, verklaringen gebruikt van getuigen die niet door de Marokkaanse rechtbank zijn gehoord. De advocaat gaat in hoger beroep tegen het vonnis.