Palestijns conflict eist meer mensenlevens

Icoon Isra묯PalestinaHet Palestijnse conflict heeft opnieuw mensenlevens geëist. Tijdens felle schotenwisselingen en andere geweldsdaden tussen rivaliserende facties in de Gazastrook kwamen gisteren zeker 28 personen om het leven, zo is gisteravond vernomen van ziekenhuisfunctionarissen.

De meeste doden zijn leden van veiligheidsdiensten die zijn gelieerd aan de Hamas- of Fatah-partij. De omstreden Palestijnse premier Ismail Haniyah van Hamas riep gisteravond op tot een onmiddellijke hervatting van de onderhandelingen met de meer gematigde Fatah. Maar van enige concrete toenadering tussen beide facties was ín de loop van de avond geen sprake.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigde Hamas er gisteren van een coup te willen plegen en de Palestijnse gebieden in de richting van een burgeroorlog te duwen. Intussen bestormde de Presidentiële Garde 's middags in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever een tv-station dat wordt gecontroleerd door Hamas. Verder werd het huis van de Palestijnse premier Ismail Haniyah in Gaza-stad met een raketgranaat beschoten. De woning van de Hamas-politicus is beschadigd, maar hijzelf bleef ongedeerd.

De Palestijnse Fatah-partij liet gisteravond weten nog niet uit de regering van nationale eenheid te stappen die ze samen met de radicale Hamas-partij vormt. Ze schort voorlopig wel alle activiteiten in de regering op, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Fatah dreigde eerder op de dag nog met een direct vertrek, maar na spoedberaad van de partijtop gebeurde dat dinsdagavond niet. Fatah onderstreepte wel dat ze de regering verlaat als er niet snel een bestand komt tussen rivaliserende Fatah- en Hamas-milities.