'Boerka geen reden stopzetten uitkering'

BoerkaEen boerka dragende moslima uit Diemen mag niet op haar uitkering worden gekort door de gemeente omdat ze door haar kledij geen passende baan kan vinden. De vrouw werd eind mei door de rechtbank in Amsterdam in het gelijk gesteld. De rechter acht het tevens niet noodzakelijk dat de vrouw haar kledingkeuze verandert teneinde meer kans op werk te kunnen maken. Een voorstel van de gemeente daartoe noemde de rechter "disproportioneel". De uitspraak is vandaag gepubliceerd op de site Rechtspraak.nl.

De gemeente Diemen wilde de uitkering van de vrouw voor drie maanden intrekken. De vrouw zou zich namelijk door het dragen van het allesbedekkende gewaad schuldig maken aan "verwijtbare gedragingen" en haar kansen op een baan zo verkleinen. Twee keer strandde een sollicitatie daadwerkelijk op haar kleding, een derde keer omdat de kandidaat-werkgever niks meer van zich liet horen na een verzoek van de vrouw om meer informatie. Een vierde betrekking, als lotenverkoopster, wees ze om religieuze redenen zelf af.

Wat ook meewoog in het oordeel van de rechtbank is het feit dat de vrouw al gekleed ging in een boerka voordat ze in de bijstand belandde. Ook is haar bij aanvang van de uitkering niet duidelijk gemaakt dat haar kleding een belemmering zouden kunnen vormen bij het zoeken van een baan. Verder vond de rechter dat de vrouw geen baan hoeft te accepteren die tegen haar geloof ingaat, zoals het verkopen van loten.
Met dank aan Aka-Zigor, Beuzebelder en neegij voor de submit.