Doodstraf geëist voor Utrechtse moord

Icoon Justitie De officier van justitie in Marokko heeft vandaag de doodstraf geëist tegen de verdachte van de moord op de Utrechtse Ilona Nemeth, Amin M. De straf wordt in dat land niet meer uitgevoerd en komt, mochten de rechters de eis overnemen, neer op levenslange gevangenisstraf.

De toen 34-jarige Nemeth werd op 16 juli 2004 voor het laatst levend gezien. Een jaar later werd haar stoffelijk overschot gevonden in een groenstrook bij station Utrecht Overvecht.

M. zelf ontkende vandaag voor de rechtbank in de Marokkaanse stad Sale Ilona te hebben verkracht en gedood. Hij erkende wel het slachtoffer te hebben begraven, maar zei naast haar dode lichaam te zijn wakker geworden. Van de gebeurtenissen daarvoor zegt hij zich niets te kunnen herinneren. Vorig jaar bekende hij aan de Marokkaanse politie wel de moord te hebben gepleegd.

Amin M. deed vandaag voor het eerst zijn verhaal voor de rechter. Hij staat terecht voor verkrachting en doodslag en diefstal van eigendommen van het slachtoffer. De 28-jarige M., die de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit heeft, staat in Marokko terecht omdat hij in 2006 in dat land is opgepakt. Marokko levert geen onderdanen uit aan Nederland.

Familieleden van Ilona Nemeth zijn naar Marokko afgereisd. De zus van IIona, Anita, legde een verklaring af voor de rechtbank. Ze zei voor de rechters dat de familie Nemeth de zaak met vertrouwen in handen van de Marokkaanse autoriteiten legt. Ze hoopt dat M. zo lang mogelijk vast komt te zitten. ''Niet alleen voor de familie, maar ook voor inwoners van Utrecht'', aldus Anita Nemeth.

-
www.IlonaNémeth.nl