Enorme zege rechts in Frankrijk

Icoon VerkiezingenDe centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy heeft bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen gisteren 39,5 procent van de stemmen gekregen. Dit blijkt uit de definitieve uitslag die het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs vanochtend bekendmaakte.

Tweede in de race werd de socialistische PS met 24,7 procent. De UMP krijgt volgens onderzoeksinstituten tussen de 383 en 501 van de in totaal 577 parlementszetels. De socialisten zouden volgens prognoses tussen de 60 en 170 zetels halen. Het vorige parlement telde 359 afgevaardigden van de UMP en 149 van de PS.

De nieuwe centrumpartij MoDem van François Bayrou bleef steken op 7,6 procent. Bayrou had bij de presidentsverkiezingen nog 18,6 procent van de stemmen behaald.

Het extreemrechtse Front National van Jean-Marie Le Pen en de Franse Communistische Partij (PCF) kregen allebei 4,3 procent van de stemmen. Voor de 78-jarige Le Pen is dit de slechtste uitslag sinds 1981. De Groenen bleven steken op 3,2 procent. De opkomst was met 60 procent bijzonder laag.

De socialiste Ségolène Royal heeft vandaag aangekondigd dat ze contact opneemt met de leider van de centrumpartij van François Bayrou.

Zij wil proberen ''een machtsconcentratie tegen te houden'' na de verpletterende score van rechts. Royal riep de kiezers van de centrumpartij Mouvement Démocratique (MoDem) van Bayrou op om in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op kandidaten van de socialistische partij (PS) te stemmen.