Anonieme brief over moordenaar Vaatstra

Icoon BinnenlandsDe ouders van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra hebben een anonieme brief gekregen, waarin wordt gesuggereerd dat de moordenaar van hun dochter een uitgezette asielzoeker is. Dagblad De Telegraaf heeft de brief vandaag in de krant geplaatst.

Volgens de briefschrijver betrof het een levensgevaarlijke asielzoeker die op 3 mei 1999, daags na de moord, vanuit het AZC in Kollum naar het AZC in Musselkanaal werd overgeplaatst. Daar zou hij zijn ondergebracht in een zogeheten AMOG-centrum voor gevaarlijke asielzoekers met 'onaangepast gedrag' en in isolatie zijn gezet.

Kort hierna is de man in het grootste geheim uitgezet, meldt de brief. ''De reden is dat hij in het land van herkomst werd gezocht voor meervoudige moord. Hij had verscheidene vrouwen verkracht en vervolgens hun keel doorgesneden.'' De briefschrijver suggereert dat de man is uitgezet, omdat hij niet mocht worden opgepakt, ''want dat zou het draagvlak van de asielopvang aantasten.'' Het gaat verder om een bijzonder gedetailleerd schrijven waarin ook de namen van leidinggevenden uit de AZC's worden genoemd, die betrokken zouden zijn geweest bij het incident.

De 16-jarige Marianne werd indertijd door een nog steeds onbekende dader in het Friese Veenklooster verkracht en vermoord door verwurging en doorsnijding van haar keel.

Vader en moeder Vaatstra hopen dat de briefschrijver zich bekend wil maken. Ook met de schrijver van een andere anonieme brief willen ze in contact treden. Deze schreef dat er van de latere arrestatie van een Irakees in Turkije niets zou hebben gedeugd.

''Treedt naar buiten, al is het alleen naar ons toe'', zeggen de ouders Vaatstra. ''Er is zoveel misgegaan in de onderzoeken naar de moord op ons kind. Van hogerhand werd verboden om naspeuringen te doen in het Kollumse AZC. Terwijl Marianne enkele weken voor haar dood is bedreigd door een Irakees en een Afghaan, naar wie politie en justitie nooit serieus op zoek zijn geweest.'' Een Friese politieman heeft eerder tegenover ex-rijksrechercheur Hans Akerboom gezegd dat het AZC in Kollum ''om politieke redenen'' buiten schot bleef.Marianne Vaatstra

Met dank aan Eveli en Beuzebelder voor de submit.