SGP-jeugd zal politici aanspreken op vloek

PolitiekDe jongerenorganisatie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) moet zelf in gesprek gaan met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de verruwing van het taalgebruik. Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in een gesprek over deze kwestie aan de SGP-jongeren laten weten. Ze kunnen een Kamerlid dat grove woorden, schuttingtaal of een (verbasterde) vloek gebruikt, ook per e-mail aanspreken.

Verbeet zei niets te zien in een taalcode voor parlementariërs en rijksambtenaren. Ook heeft ze er geen behoefte aan dat de Kamervoorzitter de mogelijkheid terugkrijgt om bepaalde uitspraken ontoelaatbaar te verklaren en niet te laten opnemen in de letterlijke verslagen van de Kamervergaderingen. ''De debatten zijn dan al uitgezonden en het is een beetje hypocriet om dan woorden te schrappen. Bovendien staat mijn reactie op het misplaatste taalgebruik er direct achter in de handelingen'', aldus Verbeet.

De Kamervoorzitter van ons parlement waardeert het ''zeer'' dat de SGP-jongeren taalverruwing in de politiek aan de kaak stellen. Toch heeft ze niet de indruk dat ruw taalgebruik steeds vaker klinkt in de Tweede Kamer. Ook is ze ervan overtuigd dat politici, als ze grove woorden gebruiken, er niet op uit zijn om anderen persoonlijk te kwetsen door hun woordkeuze.

De aanbeveling van Verbeet dat het effectiever is als de SGP-jongeren contact opnemen met de fractievoorzitters om hen te wijzen op het gebruik van goede en gepaste taal, zal door de jongeren zeker worden uitgevoerd.