Uilenburger Sjoel terug naar joodse gemeenschap

Icoon BinnenlandsDe Uilenburger Sjoel in de binnenstad van Amsterdam komt weer terug in joodse handen. De gemeente kwam dit vrijdag overeen met de Stichting Uilenburgersjoel (SUS) en het Nationaal Restauratiecentrum (NRC).

De synagoge moet weer een plek worden waar diverse joodse en culturele activiteiten plaatsvinden, liet de gemeente weten. Het NRC heeft de sjoel van 1989 tot 1993 samen met de gemeente gerestaureerd. Daarna trok het restauratiecentrum in de synagoge.

Sinds 2002 pleitte de stichting er voor de oude sjoel terug te brengen in 'joodse sfeer'. Nu zijn de drie partijen dan eindelijk in een convenant overeengekomen dat het NRC andere huisvesting krijgt, zodat de SUS er haar intrek kan nemen.

De Uilenburger Sjoel deed vanaf 1724 tot 1943 dienst als synagoge. Dat hield op toen tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel alle joodse bewoners uit de buurt werden gedeporteerd.

De gemeente Amsterdam kocht de sjoel in 1954 om ervoor te zorgen dat hij zijn maatschappelijk-culturele bestemming zou behouden. De SUS zal de sjoel nu van de gemeente gaan huren. Sjoel is een andere naam voor synagoge, vooral onder Asjkenazische joden is sjoel gemeengoed.

Joodse synagoge