Militair door het lint na dood collega

BinnenlandsNa het helikopterongeval van afgelopen zaterdag tijdens de Open Landmachtdag in Wezep, waarbij een 32-jarige sergeant 1ste klasse van de Luchtmobiele Brigade om het leven kwam, is een 26-jarig lid van diezelfde Brigade door het lint gegaan. Daarbij sloeg hij de 20-jarige Henk van Mullem uit het Gelderse Huissen met een enorme klap van diens fiets af. Van Mullem liep daarbij een gebroken jukbeen en scheurtjes in zijn oogkas op.

Volgens het slachtoffer rechtvaardigde de militair het geweld door te wijzen op het tragische overlijden van zijn collega in Wezep. ''Hij zei dat hij zijn agressie kwijt moest.'' Van Mullem fietste zaterdag met zes vrienden naar Arnhem om te gaan stappen. Bij het passeren van de militair deelde die uit het niets een klap uit. ''Hij dreigde mijn vrienden vervolgens de keel af te snijden. Die vent ging als een bezetene tekeer, zijn vriendin die erbij stond was totaal verbijsterd en kon geen woord uitbrengen'', aldus het slachtoffer vandaag in De Telegraaf.

De militair is overgeleverd aan de marechaussee die meldt dat het onderzoek in volle gang is. De landmacht heeft echter besloten de verdachte niet te schorsen. Hij is nog gewoon aan het werk. Hetgeen het slachtoffer onbegrijpelijk vindt. ''En zo'n gevaarlijk persoon moet ons vertegenwoordigen in oorlogsgebieden?''