'Hele VVD-top schuldig aan verkiezingsnederlaag'

Icoon PolitiekDe hele VVD-top is verantwoordelijk voor het verlies van de liberalen bij de Tweede Kamerverkiezingen van november vorig jaar. Vooral partijvoorzitter Jan van Zanen treft blaam, omdat hij de lijsttrekkersverkiezing tussen Mark Rutte en Rita Verdonk niet in goede banen heeft geleid.

Ook in de toekomst moeten de leden de lijsttrekker weer kiezen, maar dan wel beter gereglementeerd. Zo moet de verliezer niet automatisch op nummer twee van de kandidatenlijst komen. Dat staat volgens het NOS Journaal in het rapport van de commissie-Dekker, die in opdracht van het partijbestuur onderzoek heeft gedaan naar de verkiezingsnederlaag.

De VVD-leiding kon vanavond niet reageren op de NOS-uitzending. Rutte noch Van Zanen zegt de inhoud van het rapport, dat volgende week woensdag verschijnt, te kennen. Commissievoorzitter Sybilla Dekker, oud-minister van VROM, laat via een woordvoerder weten nog aan het rapport te werken. Ze wil geen commentaar geven op het NOS-bericht.

De afspraak in de VVD is dat Rutte en Van Zanen het rapport in het weekend te lezen krijgen. Ze mogen er echter niets in wijzigen, zoals bij een vergelijkbare PvdA-commissie wel het geval was. In de PvdA leidde die afspraak tot het opstappen van een van de commissieleden. De VVD verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen in november zes van de 28 zetels die in 2003 waren behaald. Afgelopen week was er nog onrust binnen de gelederen van de VVD na een uitspraak van Verdonk over de leiderschapskwaliteiten van Rutte.
Jan van Zanen.