Kerken klagen bij kabinet over kennis ambtenaren

Icoon BinnenlandsDe Raad van Kerken heeft dinsdag in een gesprek met een kabinetsdelegatie geklaagd over het gebrek aan kennis bij sommige gemeentelijke en landelijke ambtenaren. De ambtenaren weten niet hoe kerken functioneren, hebben soms veel te hoge verwachtingen van wat kerken aankunnen of willen "uit een verkeerde opvatting van de scheiding van kerk en staat" juist zo min mogelijk met de kerken te maken hebben.

Dat zei secretaris Ineke Bakker dinsdag na het gesprek dat een delegatie van de raad met een vertegenwoordiging van het kabinet had. Als voorbeeld noemde Bakker de gang van zaken bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning begin dit jaar. Gemeenten hadden hoge verwachtingen van de betrokkenheid van de kerken, maar ze bleken die niet om advies te hebben gevraagd. Ook kunnen gemeenten beter profiteren van de contacten die plaatselijke kerken soms al lange tijd onderhouden met synagoges en moskeeën.

De kabinetsdelegatie liet volgens Bakker blijken de rol van de kerken erg belangrijk te vinden. Zij toonde kennis van zaken en had begrip voor de opvatting van de raad dat de kerken het beleid kritisch volgen en zich niet als uitvoeringsorgaan van overheidsbesluiten zien. De twee delegaties besloten elkaar elk jaar te ontmoeten. Ook met de minister van Justitie, onder wie de kerken juridisch vallen, is jaarlijks overleg. Bij het overleg waren o.a. Balkenende, Bos, Rouvoet en Hirsch Ballin aanwezig.