Kamer maakt einde aan postmonopolie TNT

Icoon EconomieDe Tweede Kamer heeft zojuist ingestemd met de nieuwe postwet. Hiermee verliest het postbedrijf TNT begin volgend jaar het alleenrecht op de bezorging van poststukken lichter dan 50 gram. Verwacht wordt dat dit leidt tot felle concurrentie op de postmarkt.

Afgelopen jaar heeft het postbedrijf nog via de rechter geprobeerd om haar concurrenten van de postmarkt uit te sluiten. Poststukken van meer dan 50 gram mogen nu al door andere bedrijven bezorgd worden, die deze regel aangrepen om brieven te verzwaren met een extra folder om zo de brieven te mogen bezorgen. Het kort geding werd toen door TNT post verloren.

VVD heeft bij de stemming over de postwet tegen gestemd. De VVD was aanvankelijk een pleitbezorger van liberalisering van de postmarkt, maar de regeringspartijen hebben er bij de behandeling "slechte wetgeving" van gemaakt, aldus de partij.

VVD en SP tegen
De VVD is het er niet mee eens dat in de wet een bepaling is opgenomen over de bescherming van de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. Eerder was ook het CDA daarop tegen, maar binnen de coalitie werd daarover een compromis bereikt met de PvdA.

De SP stemde tegen de postwet, omdat die de werknemers onvoldoende beschermt tegen "keiharde oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden." Volgens Aptroot geeft de wet, zoals die nu geworden is, nieuwe bedrijven te weinig kansen in de markt, terwijl marktleider TNT Post te strak door regels aan banden wordt gelegd.

Dit bericht is om 16.33 uur geactualiseerd.