Verdonk toch niet uit de fractie gezet

Icoon PolitiekVVD-Tweede Kamerlid Rita Verdonk dreigt uit de fractie te worden gezet door haar partijgenoten. Aanleiding is een interview met het tijdschrift HP/De Tijd. Verdonk heeft daarin laten aantekenen dat de VVD een 'fatsoenlijke rechtse' leider nodig heeft van het type Nicolas Sarkozy (president van Frankrijk). Mark Rutte zou niet voldoen aan dat profiel. Hij is "een fatsoenlijke VVD'er, maar niet echt rechts. Dat kan ik er echt niet van maken."

Het interview werd eerst voorgelegd aan de afdeling communicatie van de VVD, zoals gebruikelijk is. Rutte vond dat de tekst niet door de beugel kon, en sommeerde Verdonk de tekst te (laten) wijzigen. Interviewer Frans van Deijl heeft geweigerd om het artikel aan te passen. Daarop heeft Rutte geëist dat Verdonk ofwel afstand moest nemen van haar woorden (Elsevier), ofwel haar excuses moest aanbieden (NOS), middels een brief die Rutte zou opstellen. Verdonk heeft hier niet mee ingestemd.

Daarmee is de positie van Verdonk in de VVD-fractie wankel geworden. Volgens sommige bronnen zou zij vanochtend in de fractievergadering uit de fractie kunnen worden gegooid.

In het gewraakte artikel heeft Verdonk verder gezegd dat zij zichzelf wel als een vertegenwoordiger van fatsoenlijk rechts beschouwt, "in de lijn van Frits Bolkestein". Daarnaast zei ze: "Als je ziet wat Wiegel en Bolkestein hebben gezegd, dan is dat toch wat anders dan wat Mark zegt."

Update 12.50 uur.
Rita Verdonk heeft zojuist verklaard dat in het interview met het weekblad HP/De Tijd ten onrechte de suggestie is gewekt dat ze het leiderschap van Mark Rutte ter discussie stelt. Ze betreurt dat. "Mark Rutte leidt de VVD in de lijn van de traditie van Wiegel en Bolkestein", aldus de politica na de fractievergadering.

Daarmee lijkt de crisis binnen de VVD voorlopig voorbij.


Verdonk VS Rutte

Met dank aan dennycrane voor de submit.