Marokkaanse jongeren klagen over politie

Icoon BinnenlandsMarokkaanse jongeren in Bos en Lommer, een wijk in Amsterdam, worden volgens eigen zeggen stelselmatig door de politie beledigd, mishandeld en gediscrimineerd. Dit stellen ze in een brief aan burgemeester Job Cohen. De jongens voelen zich "onveilig en bedreigd" door het korps.

Volgens de jongeren zou de politie onnodig boetes uitschrijven en excessief geweld gebruiken en het hier speciaal gemunt hebben op jongeren van Marokkaanse afkomst. Een van de jongeren geeft een voorbeeld: "Een jongeman wordt opgepakt nadat hij zijn middelvinger heeft opgestoken naar de politie. Maar dat was wel nadat ze drie of vier keer waren langsgereden - een vorm van intimidatie dus." Volgens de jongere zou de jongen hierna hardhandig zijn meegenomen en in zijn gezicht zijn geslagen, waarna een agent zou hebben geroepen "Ik lust jullie allemaal rauw."

Dit is volgens de jongeren al maanden aan de gang. Bijna zeventig van hen ondertekende de klachtenbrief, waar burgemeester en politie tot nu toe nog niet op hebben gereageerd.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.