Zwembroek moet reljeugd uit zwembad weren

Bij onze zuiderburen gaat Beersel, een randgemeente van Brussel, een verbod invoeren op het dragen van short- bermudabroeken in het lokale openluchtzwembad. Alleen met een 'normale' zwembroek is het nog toegestaan om te badderen.

Officieel is de reden voor het verbod een 'hygiënisch-oogpunt'. De achterliggende reden is echter dat men hoopt dat allochtone jongens wegblijven. ''Allochtonen jongeren voelen zich immers te bloot in een zwembroek'', aldus de lokale sportwethouder.

In Beersel heeft men veel last van agressieve allochtone jongens die het zwembad terroriseren. Het gaat vooral om jeugd die vanuit Brussel naar het provinciebad trekt om flink te komen klieren.

Een verbod om enkel allochtone jongens te weren gaat de gemeente kennelijk te ver en zou waarschijnlijk ook geen stand houden voor een rechter in verband met discriminatie. Burgemeester Casear van Beersel: ''Het is voor ons zeer frustrerend dat allochtone jongeren uit Brussel zich hier komen misdragen. Behalve baldadigheden gaat het daarbij ook om veel verdergaande gewelddadigheden en zelfs pogingen tot verkrachting. Daarom hebben we besloten via dit verbod in te grijpen.''

'Discriminatie'
Vanuit België wordt bericht dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding onderzoekt of het verbod wel door de beugel kan.

''Het gaat hier om een ogenschijnlijk neutrale maatregel die mogelijk toch een indirecte vorm van discriminatie inhoudt'', aldus een CGKR-woordvoerder. ''We gaan praten met de betrokkenen om te horen wat precies de reden is van het verbod en welke oplossing er mogelijk is.''

Overigens blijkt het zwembad nog een maatregel te hebben genomen. Inwoners van Beersel mogen gratis gaan zwemmen. De provincie verdubbelt verder haar tarieven voor niet-Vlaams-Brabanders.

(Het nieuwsbericht is om 11.55 uur aangevuld met reactie van het CGKR.)