'Opwarming aarde veel sneller dan gedacht'

De opwarming van de aarde gaat drie keer sneller dan al werd gevreesd. De uitstoot van broeikasgassen is drie keer zo snel gegroeid als verwacht, het ijs op de Noordpool smelt veel sneller en de zeespiegel stijgt twee keer zo snel.

Dat meldt de Britse krant The Independent on Sunday op gezag van Amerikaans onderzoeken. De klimaatsverandering staat hoog op de agenda van de top van de zeven rijkste landen plus Rusland, de G8, die woensdag in de Duitse stad Heiligendamm begint.

De Amerikaanse Academie voor Wetenschappen toont in een onderzoek aan dat de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met 3 procent stijgt, terwijl die stijging in de jaren negentig jaarlijks nog 1,1 procent was. De scherpe toename zou vooral toe te schrijven zijn aan zich ontwikkelende landen als China.

De westerse wereld, waarin een zesde van de wereldbevolking woont, is volgens het onderzoek nog altijd verantwoordelijk voor twee derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Wetenschappers van de universiteit van Californië meldden in de krant dat in de afgelopen vijftig jaar het ijs op de Noordpool elke tien jaar met 7,8 procent is afgenomen. De VN-klimaatcommissie IPCC ging er eerder dit jaar nog vanuit dat elke tien jaar 2,5 procent van het ijs smelt.