Zeker 500 demonstranten gewond in Rostock

Icoon BuitenlandsTijdens de rellen die gisteren uitbraken aan de rand van de G8-demonstratie in het Noord-Duitse Rostock zijn ten minste 520 demonstranten gewond geraakt. Onder hen zijn circa 20 zwaargewonden. Dat zeiden de organisatoren van de demonstratie vandaag.

Als de aantallen kloppen, komt het totaal aantal gewonden van het gewelddadige treffen op bijna duizend omdat ook veel agenten gewond raakten. Het aantal gewonde agenten is opgelopen naar 433. De politie meldde vanochtend dat 30 van hen zwaargewond zijn, veelal door ernstige botbreuken.

Volgens een woordvoerder van de demonstranten raakten veel betogers gewond door ''buitensporig geweld'' van de politie. Hij stelde dat advocaten werden gehinderd terwijl zij de ''minstens 165 opgepakte demonstranten'' wilden helpen. De politie sprak van 125 arrestanten. Onder hen waren veel buitenlanders, onder wie Fransen, Russen en Japanners.

De rellen braken aan het begin van de avond uit. Circa 2000 radicaallinkse jongeren maakten zich los van een groep van enkele tienduizenden demonstranten die protesteerden tegen globaliseren. Die grote demonstratie verliep rustig.

De organisatoren van de demonstratie veroordeelden het geweld. Dat was door niets te rechtvaardigen, aldus een zegsman. ''We hebben verzuimd om tot het laatste moment voorzichtig te zijn.'' Organisatoren bekritiseerden echter ook de politie. Die zou door hardhandig ingrijpen de situatie bewust hebben geŽscaleerd.


Rostock gisteren