Aruba verbreekt banden met Nederland

Icoon BuitenlandsDe Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes verbreekt alle contacten met Nederland en wil in de toekomst ook niet meer samenwerken. Om te beginnen zal Aruba niet bij de tripartite-overleg aanwezig zijn tussen de justitie-ministers van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Rudy Croes deed zijn uitspraken vandaag in Colombia, waar hij momenteel verblijft. Hij verbiedt elk contact tussen mensen van zijn departement en Nederland.

Croes is boos op Nederland. Al twee jaar praat Nederland met de Antillen over een nieuwe staatkundige indeling van het Koninkrijk. Aruba is hier als autonoom eiland maar gedeeltelijk bij betrokken. Maar de landen praten wel al een poos over verdere samenwerking op justitieel gebied tussen Aruba en de andere Antilliaanse eilanden. Croes wil nu al het overleg hierover per direct stopzetten.

De Arubaanse minister-president Nel Oduber heeft nog niets gezegd over de uitspraken van Croes. De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage is verbaasd over de uitspraken. De minister-president bracht de afgelopen dagen een officieel bezoek aan Aruba. Ook de Antilliaanse minister van Justitie David Dick zegt nog geen contact te hebben gehad met Croes. Hij is benieuwd naar de motivatie van zijn beslissing.

Rudy Croes is ťťn van de kopstukken van de regering van premier Nel Oduber, beiden zijn verbonden aan de politieke partij MEP.