Veel animo bij Comité voor Ex-moslims

Icoon BinnenlandsHet nog op te richten Comité voor Ex-moslims heeft nu al tweehonderd reacties gehad. Dat meldde oprichter Ehsan Jami vandaag. Het comité wil afvallige moslims helpen en de taboes in de moslimwereld over huiselijk geweld en schending van vrouwenrechten op de agenda zetten.

Begin mei maakte het PvdA-gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg de plannen bekend. Sindsdien stromen de e-mails binnen. ''Het is werkelijk ongelooflijk'', aldus Jami. ''En het worden er steeds meer. Ik had wel veel belangstelling verwacht, maar dit overtreft mijn stoutste dromen. We hebben zelfs reacties van mensen uit Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië.''

Deze mensen worden overigens niet automatisch lid, vertelt Jami, die de grootste stormloop verwacht in september, als het comité officieel van start gaat en ze een grote, internationale persconferentie geven. ''Ze mailen nu vooral omdat ze graag hun verhaal willen doen. Afvallige moslims worden binnen hun religieuze gemeenschap niet geaccepteerd en ze worden regelmatig bedreigd, zelfs met de dood. Ik gebruik hun ervaringen voor een boek dat ik aan het schrijven ben - al wordt er niemand bij naam genoemd.''

In het comité komen uiteindelijk vier of vijf mensen te zitten, onder wie hijzelf. Zij worden het gezicht en zullen actief naar buiten treden.

PvdA 'niet blij'
Zijn eigen partij, de PvdA is hier overigens niet heel gelukkig mee. Uit een interne e-mail blijkt dat de partij wil dat Jami zijn toon matigt, zo meldt het NRC Handelsblad vandaag in een uitgebreid artikel.

De partij heeft een grote allochtone achterban en heeft filmmaker en PvdA-lid Eddy Terstall op hem afgestuurd om hem te begeleiden. ''Ik wil zijn enthousiasme niet beteugelen, maar je moet effectief zijn. Er zijn woorden die als een rode lap op een stier werken en de moslimgemeenschap heeft weinig zelfvertrouwen. Als ze dan ook nog eens horen dat ze dom zijn, gaan ze in de defense mode'', aldus Terstall.

Dit weekend heeft Jami een gesprek met Kamerlid Samira Bouchibti (PvdA), de Amsterdamse PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en Yasin Torunoglu van de Jonge Socialisten – die vindt dat er bij de PvdA nu niet over afvalligheid bij moslims moet worden gesproken.