Voetballer Ali A. achter moord op Imaç

Icoon MisdaadEen voormalig aanvoerder van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor zou de opdrachtgever zijn voor de moord op Nedim Imaç. Het betreft de 33-jarige Turk Ali A. die in het verleden zeer goed bevriend was met de geliquideerde Türkiyemspor-voorzitter. Volgens kroongetuige Guiseppe (Peter) la Serpe heeft Ali A. opdracht gegeven zijn voormalig boezemvriend dood te schieten. Imaç werd in februari in Amsterdam geliquideerd.

A. zit momenteel in voorarrest op verdenking van het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties in het criminele milieu. Zes jaar geleden kregen Imaç en A. ruzie. Na zijn carrière bij Türkiyemspor, vanwege de ruzie, stapte de succesvol amateurvoetballer over naar SC Voorland, dat vervolgens net als eerder Türkiyemspor aan een opmerkelijke opmars in het amateurvoetbal begon, van de vierde naar de eerste klasse van de zaterdagamateurs. Ali A. zou achter de schermen een rol als geldschieter hebben gespeeld. SC Voorland ontkent dat stellig en zegt dat bij Voorland spelers niet worden betaald.

Het NOS Journaal meldde gisterenavond dat kroongetuige Peter la Serpe en zijn medeverdachte van het plegen van liquidaties Jesse R., jarenlang informant van de politie waren. La Serpe was onder meer betrokken bij de liquidatie op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Met Guiseppe (Peter) la Serpe heeft het OM tot nog toe haar belangrijkste troef in handen. La Serpe is strafvermindering toegezegd. In ruil daarvoor wordt verwacht dat hij informatie aandraagt waarmee de opdrachtgevers van een hele rits liquidaties in de Amsterdamse onderwereld kunnen worden veroordeeld. Probleem is wel dat La Serpe zelf ook moorden heeft uitgevoerd. Maar volgens de Amsterdamse politie en het OM is het de enige manier om de opdrachtgevers te pakken te krijgen. Vermoedelijk zit de kroongetuige ergens op een geheime plek in het buitenland gevangen omdat hij in een Nederlandse cel niet veilig is. Na zijn straf zal hij een nieuwe identiteit krijgen.



Imaç (rechts) ooit een vooraanstaand Amsterdammer