Premier blij dat Donorshow nep was

Premier Jan Peter BalkenendePremier Jan Peter Balkenende (CDA) is blij dat De Grote Donorshow van BNN ''fake, nep'' is geweest. Hij vond het niet het meest geschikte instrument, maar vindt dat de belangstelling voor organaandonatie voorop moet staan. Balkenende zei dat vandaag in Utrecht na afloop van de opening van een nieuw onderkomen van de CNV-vakcentrale en enkele CNV-bonden.

De minister-president zei dat na zo'n uitzending er altijd verschillende reacties zijn. ''Sommigen vinden het mooi en creatief, aan de ander kant zijn er mensen die het onkies en misleidend vinden.'' Balkenende zei dat de belangstelling voor orgaandonatie voorop hoort te staan. Hij hoopte dat mensen daarbij stilstaan. De premier wilde niet ingaan op stappen die het kabinet van plan is te doen.

'Fantastische stunt'
Minister Ronald PlasterkMinister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) noemde het programma gisteravond ''een fantastische stunt''. Dat de omroep een spelshow nabootste waar een nier op het spel stond, is ''een intelligente manier'' om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren in Nederland. BNN heeft niets gedaan wat niet kan, zegt Plasterk.

Volgens Plasterk heeft de manier waarop BNN aandacht vraagt voor het tekort aan donoren beslist effect. Zo heeft hij zelf besloten donor te worden na alle commotie die de aflopen dagen over de Grote Donorshow is ontstaan. De omroep heeft daarmee de tijdgeest aangevoeld.

Plasterk zei verder blij te zijn dat de opzet van de show nep is gebleken, ''ook omdat in de Tweede Kamer veel tegenstand tegen het programma was gerezen''.

CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid blijft het ongepast vinden hoe BNN aandacht heeft gevraagd voor het tekort aan orgaandonoren. De bewindsman noemt het wel ''positief'' dat de schijnwedstrijd om een donornier de maatschappelijke relevantie van orgaandonaties aangeeft.

Klink, die door BNN was uitgenodigd voor de show, bedankte vooraf voor de eer omdat hij het 'verloten' van een nier weerzinwekkend vond.

Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA), die vooraf de meeste kritiek had, liet in een reactie weten met ''verbijstering'' naar het programma te hebben gekeken en vond ook na afloop nog dat er sprake was van een ''smakeloze show''.