Opnieuw Nederlander ontvoerd in Nigeria

Icoon MisdaadIn het olierijke zuiden van Nigeria is mogelijk opnieuw een Nederlander ontvoerd. De man werd vrijdagavond met drie anderen meegenomen uit een woonverblijf voor buitenlanders in de stad Port Harcourt. Dat hebben lokale bronnen vandaag gemeld.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog geen informatie geven over de ontvoering. In het gebied werd precies een maand geleden al een andere Nederlander gegijzeld. Hij is nog steeds spoorloos. Begin april kwam een Nederlandse beveiligingsmedewerker na ruim een week weer op vrije voeten. Gewapende mannen vermomd als leden van de oproerpolitie namen de medewerkers uit de olie-industrie mee uit een verblijf van toeleverancier Schlumberger. Naast de Nederlander zou het gaan om een Brit, een Fransman en een Pakistaan, aldus een anonieme bewakingsmedewerker van een oliebedrijf.

Ontvoeringen komen bijna dagelijks voor in het wetteloze zuiden van Nigeria. Diverse gewapende groeperingen houden momenteel circa dertig buitenlanders vast. De ontvoerders zijn meestal criminelen, anderen eisen een groter deel van de oliewelvaart of protesteren met hun acties tegen natuurvervuiling.