1,2 miljoen mensen zien Grote Donorshow

Icoon Televisie1,2 miljoen mensen hebben gisteravond naar de Grote Donorshow van BNN gekeken op Nederland 3. Daarmee was het, op het NOS Journaal van 20.00 uur na, het best bekeken programma.

Over de show was vooraf veel te doen. In het buitenland werd met afschuw gereageerd op het idee dat een ongeneeslijk zieke vrouw zou uitkiezen aan wie ze haar nier afstaat. Zelfs de Tweede Kamer bemoeide zich ermee.

Uiteindelijk bleek de show niet meer dan een publiciteitsstunt om donoren te werven. Op de website van BNN waren de reacties te volgen. Veel mensen schreven uiteindelijk dit een 'meesterlijke stunt' te vinden. 'De bal ligt bij de politiek.'

De Nederlandse Transplantatie Stichting heeft sympathie voor de stunt. Buitenlandse journalisten reageerden wisselend. "Ik ben opgelucht dat het een publiciteitsstunt bleek", zei Eva Peeters van het Vlaamse VTM Nieuws. Olatz Simons van de Baskische televisie, vond het heel erg dat ze "voor niets naar Nederland is gekomen".

De Britse omroep BBC, die evenals andere buitenlandse media de afgelopen dagen ruim aandacht besteedde aan de BNN-show, bracht de ontknoping - 'TV kidney competition was a hoax' (De nierwedstrijd was nep) - als Breaking news. Ook CNN had gisteren uitgebreid aandacht voor het programma.

Donorhoax
De Grote Donorshow bleek een hoax

Zelf donor worden? Vraag een formulier aan!