De Grote Donorshow is hoax

Icoon Media De Grote Donorshow van BNN blijkt een grote hoax te zijn. Aan het einde bleek dat de gever van de nier een actrice was. De donorpatiŽnten waren wel echt, maar wisten van tevoren dat ze geen nier zouden ontvangen. Ze deden mee aan het programma om aandacht te vragen voor het probleem.

De show was opgezet om meer aandacht te vragen voor het gebrek aan donorleveranciers. Dat lijkt gelukt. Onder meer in de Nederlandse Tweede Kamer en in het kabinet zorgde het programma voor grote opschudding. Maar ook buitenlandse media als CNN, BBC en ARD hebben het idee van het programma opgepikt. Het idee dat iemand live op televisie kon kiezen wie mocht blijven leven bleek veel controversiŽler dan gedacht.

Enkele media verwachtten al dat het programma fake zou zijn. Zo hintte RTL Boulevard al in die richting, aangezien de studio van BNN vrijwel hermetisch afgesloten was. Niemand van de redactie mocht praten met de media. Daardoor was de kans al erg groot dat er sprake was van een hoax.

Buitenlandse media kwamen na de uitzending met 'breaking news' over de hoax. CNN kwam met een interview van Endemol-producent Paul RŲmer. Hij verklaarde het bizar te vinden dat mensen verwachten dat Endemol een dergelijke show zou kunnen maken. "Een donorshow komt er nooit", zo zei hij tegen CNN. Ook BBC News kwam met een 'breaking news'-verslag.

Goed bedacht of juist niet? Geef je mening in de poll!

Donorhoax
Breaking news in het buitenland

Zelf donor worden? Vraag een formulier aan!
Dit bericht is geactualiseerd om 22.47 uur