PvdA schiet tekort op inhoud en regie

Icoon PolitiekDe PvdA gaat gebukt onder een onvoltooid proces van inhoudelijke vernieuwing, een onduidelijke identiteit en een tekortschietende regie. Het vernieuwingsproces dat na de verkiezingsnederlaag in 2002 werd ingezet, is nog lang niet voltooid. Daarom is een krachtige impuls nodig.

Een commissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman schrijft dat in een vrijdag gepresenteerd rapport. De commissie geeft de PvdA tien opdrachten mee om 'een stap op de weg terug omhoog te zetten'.

Tot die opdrachten behoren onder meer: de verkiezingsprogramma's moeten krachtiger worden, de campagnes moeten een heldere organisatiestructuur hebben. Ook moeten de kandidaat-Kamerleden gekozen worden op hun politiek-inhoudelijk gewicht en er moet een permanente campagne gevoerd worden. De politiek moet met passie worden bedreven.

In de verkiezingscampagne, schrijft de commissie, was er sprake van mediamissers. De AOW-crisis was daarvan de ergste. Maar de malaise binnen de PvdA valt volgens de commissie niet simpelweg te herleiden tot een leiderschapscrisis.

Wouter Bos tijdens de campagne