Verdonk haalt uit naar Cohen

Tweede Kamerlid Rita Verdonk van de VVD vindt het op zichzelf goed dat burgemeester Cohen van Amsterdam wil ingrijpen in probleemgezinnen, maar volgens haar draait Cohen nog steeds om het probleem heen.

''Het gaat om Marokkaanse jongens. Laat hij dat eerst eens toegeven. Hij doet nu net alsof het ook om andere groepen gaat. Daarmee zet hij alle jongeren in het verdomhoekje.''

Verdonk vindt verder dat Cohen veel te laat met zijn voorstellen komt. ''Dit had vijf jaar geleden al moeten gebeuren. Cohen heeft jarenlang een beleid gevoerd van pappen en nathouden, van kopjes thee drinken, zonder de problemen te benoemen. En intussen is de situatie verloederd.''

Rouvoet
Minister Andrť Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) reageerde op de plannen van Cohen met de mededeling dat hij†met de wethouders van de grote steden wil praten over de problemen die de Amsterdamse burgemeester signaleert. Rouvoet reageert† niet inhoudelijk maar laat wel weten dat hij de problemen kent en dat hij graag met de verantwoordelijke wethouders in de grote steden om de tafel wil.

Hans Lomans, voorzitter van de bureaus jeugdzorg in Nederland, zou graag bij zo'n overleg van†minister†Rouvoet†aan tafel willen schuiven. ''Jeugdzorg is er voor problemen voor het kind. Op zich is het niet noodzakelijk om die bevoegdheid bij de burgemeester neer te leggen, maar wij willen graag aansluiten bij het gesprek'',†zei Lomans vandaag.

Lomans meent dat het in Nederland niet mogelijk is dat de burgemeester kan beslissen of een kind uit huis kan worden geplaatst. ''We hebben dit in Nederland anders geregeld met elkaar, dat moeten we zo houden. Dat betekent dat als een kind uit huis geplaatst moet worden dat er dan eerst naar de rechter wordt toegegaan. Zelfs wij gaan daar niet over. Wij kunnen alleen een verzoek doen, dus dat geldt ook voor de burgemeester'', aldus Lomans.