Turkije versterkt strijdkrachten bij Iraakse grens

Icoon OorlogTurkije heeft troepen, tanks en pantservoertuigen overgebracht naar de toch al zwaarbewaakte grens met Irak. Het leger zegt dat een troepenversterking in de zomer routine is om infiltratie van Koerdische terroristen vanuit Irak te voorkomen, maar het lijkt erop dat Turkije zich voorbereidt op een inval in Irak om een einde te maken aan de aanvallen van strijders van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vanaf Iraaks grondgebied. Dinsdag riep premier Recep Tayyip Erdogan Irak en de Verenigde Staten op de bases van de PKK in Noord-Irak te vernietigen en sloot hij niet uit dat Turkije desnoods een inval in Irak zal doen als dat niet gebeurt. "Ons geduld is op".

Turkije's speciale gezant voor Irak, Oguz Celikkol, verklaarde woensdag na terugkeer uit Bagdad dat de PKK "moet worden geëlimineerd als probleem tussen Turkije en Irak". Op de vraag of Turkije eenzijdig tot actie zal overgaan antwoordde hij te verwachten dat de kwestie tot een oplossing komt voor het zover is.Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken riep Irak woensdag nogmaals op er alles aan te doen om de activiteiten van de terroristen te stoppen. Op de vraag of Celikkol de Irakese autoriteiten over de mogelijkheid van een Turkse grensoverschrijding heeft geïnformeerd zei een woordvoerder van het ministerie dat een dergelijke beslissing alleen Turkije aangaat.

In het verleden hebben Turkse invallen in Noord-Irak maar beperkt succes gehad. De Koerdische strijders houden zich een tijdlang gedeisd en komen weer te voorschijn zodra de Turkse troepen zich hebben teruggetrokken. Volgens het Turkse leger bivakkeren er op dit moment ongeveer 3.800 Koerdische rebellen in Irak en ongeveer 2.300 in Turkije. Irakese Koerden hebben gedreigd om het tegen de Turken op te nemen als deze de grens oversteken. Als de Amerikaanse strijdkrachten op het verzoek van Turkije ingaan en ingrijpen, riskeren zij een breuk met de Koerden, die de voornaamste bondgenoten van Amerika in Irak zijn. Erdogan zei dinsdag van de VS en Irak te verwachten dat zij de PKK bases vernietigen en de PKK strijders aan Turkije uitleveren of ergens anders heen verjagen. Als we maar resultaat boeken".

Vorige week vielen bij een aan de PKK toegeschreven zelfmoordaanslag in Ankara zes doden en kwamen zes militairen om bij een bomexplosie in het zuidoostelijke gebied waar de PKK actief is. Woensdag kwam een militair om het leven toen hij bij de grens met Irak op een mijn stapte die vermoedelijk door PKK strijders was gelegd. Volgens Celikkol zijn "Alle explosieven die de PKK in Turkije gebruikt zijn terug te voeren tot Irak".
Met dank aan Aka-Zigor voor de herschreven submit.