Amerikaanse 'spionnen' aangeklaagd door Iran

Icoon Buitenlands Het Ministerie van Justitie in Iran heeft drie Amerikanen van Iraanse afkomst aangeklaagd omdat zij zouden hebben gespioneerd. Deze bekendmaking komt een dag nadat functionarissen van de aartsrivalen gesprekken voerden over dezelfde drie personen.

De academici Haleh Esfandiari en Kian Tajbakhsh zitten momenteel in de gevangenis. De journalist Parnaz Azima is nog op vrije voeten, maar wordt er ook van beschuldigd 'te hebben gehandeld in strijd met de veiligheid van het land door mensen proberen te winnen voor eigen ideeën en door spioneren voor buitenlanders'.

Het is de eerste keer dat Iran bevestigt dat de twee academici zijn aangehouden en het drietal is aangeklaagd. Esfandiari werd 8 mei opgepakt, de arrestatie van Tajbakhsh volgde drie dagen later. De 45-jarige Tajbakhsh is een academicus, die onder meer voor de Wereldbank en het Open Society Institute van de Amerikaanse miljardair George Soros heeft gewerkt.

Iran heeft het instituut van inmenging in de Iraanse binnenlandse aangelegenheden beschuldigd en stelde dat de denktank waar de academici voor werkten op een machtswisseling in Teheran uit is.