Treinreizigers maar wat nieuwsgierig naar elkaar

Icoon OpmerkelijkMeer dan de helft van Nederlandse treinreizigers wil niets liever dan een praatje maken met een onbekende reisgenoot. Toch geven negen op de tien reizigers aan het moeilijk te vinden om zomaar een gesprek aan te knopen met een wildvreemde. Een bijzondere aanleiding, zoals vertraging, kan die drempel wegnemen. Dat concludeert onderzoeksbureau Motivaction in een onderzoek in opdracht van koffieproducent Douwe Egberts.

Drie op de vier treinreizigers kijken met een schuin oog naar andere passagiers. Het meest nieuwsgierig zijn ze naar de bestemming van een medepassagier, gevolgd door de vraag waar hij of zij vandaan komt en of hij of zij een partner heeft. Dat laatste vinden vooral mannen interessant, stellen de onderzoekers vast.

Douwe Egberts grijpt de conclusies van het onderzoek aan om de helpende hand te bieden in het verlagen van de kennelijke drempel om een praatje te maken. Op een perron van de treinstations in Eindhoven, Amersfoort en Utrecht staat volgende week een zogenoemde Cappucino Carroussel. Doordat de carrousel ronddraait, wisselen passagiers om de drie minuten van gesprekspartner, licht de koffiefabrikant toe. "En een leuk gesprek kan natuurlijk worden voortgezet in de trein."