Turkse parlementsleden op de vuist

Icoon BuitenlandsTijdens verhitte debatten over grondwetswijzigingen in het Turkse parlement hebben verscheidene parlementsleden elkaar vandaag geschopt en geslagen. De rechtstreekse uitzending van het debat werd daarom afgebroken door de publieke omroep TRT.

De regeringspartij AK van premier Erdogan heeft een ruime, maar net geen twee derde meerderheid in het parlement. De AK wil dat de president rechtstreeks wordt gekozen en minder bevoegdheden krijgt dan de huidige president die door het parlement is gekozen. Met een twee derde meerderheid kan de grondwet worden gewijzigd.

De AK ontmoet ondanks zijn hervormingen en populariteit felle tegenstand bij de seculier ingestelde oppositie van de partijen die de AK in 2002 versloeg. Zij vrezen dat het succes van Erdogan uiteindelijk leidt tot een ander stelsel waar de islam in wordt verankerd. De huidige republiek scheidt moskee en staat uiterst rigoreus in de grondwet.

De AK heeft zijn wortels in de gematigde politieke islam. Presidentskandidaat Abdullah GŁl stuitte pas op verwoedde tegenstand van de oppositie in het parlement. Toen lanceerde de AK een poging de president rechtstreeks te laten kiezen. De scheidende president Ahmet Necdet Sezer sprak daar afgelopen week in de eerste lezing zijn veto over uit.

Parlementsleden op de vuist
Parlementsleden op de vuist
Kijk voor meer foto's hier