Pinkpop op zondag


De tweede dag Pinkpop zit erop, de roemruchte Pinkpopmaandag is in volle gang. --Christiaan-- is er elke dag bij en geeft een korte update over de indrukken van die dagen. Kijk ook eens naar de special, waarin vooruit geblikt werd naar de optredens en de MySpace adressen van de optredende acts verzameld zijn.

De tweede dag op Pinkpop begon al om 13.00 uur, en wel met Gabriel Rios. De Belg wist met zijn single "Broad Daylight" de sfeer er goed in te krijgen, en toen wij om half twee naar het Mainstage liepen, stond er al erg veel publiek. Na Gabriel Rios was het tijd voor ofwel het Belgische Ozark Henry ofwel de eenmansformatie van gitarist van Rage Against The Machine The Nightwatchman. Wij kozen ervoor om naar deze laatste te gaan, omdat we erg benieuwd waren naar zijn kunnen. Het viel een beetje tegen, want The Nightwatchman was eigenlijk gewoon een man met een gewone gitaar die wat anti-Amerikaanse dingen riep en wat op zijn gitaar pingelde, niet wat je van de gitarist van Rage Against The Machine verwacht in ieder geval.


Blokkenschema Zondag

Biertje?
Om drie uur speelde Razorlight, maar zij wisten maar weinig Pinkpoppers te overtuigen van hun kunnen. Wij, en velen met ons, besloten daarom ook al op weg te gaan naar de andere podia. Om vier uur zou op het 3FM-stage gipsypunkband Gogol Bordello spelen, en in de John Peel-tent zou Paolo Nutini zijn kunsten laten horen. Wij kozen ervoor om naar Paolo Nutini te gaan. Na een uur te wachten tussen meisjes van veertien die om de minuut "Paolo, je bent geil" riepen, kwam de beste man dan eindelijk op het podium, met een blikje bier in zijn hand. Dat hij er al meerdere ophad was goed te merken, want hij zwabberde over het podium en alles wat hij zei was onverstaanbaar. Zijn zang was gelukkig wel goed te verstaan, maar de kwaliteit ervan was helaas minder positief. Na een half uur vonden we het dan ook welletjes en gingen we wat te eten zoeken.

Mexicaanse sferen
Op het Pinkpopterrein is een groot scala aan drink- en eettenten. Bij de kassa's kun je voor tien euro vijf bonnen kopen, hetgeen best duur is, gezien je ook voor een biertje of een cola een bon moet afrekenen en je dus twee euro kwijt bent. Wij waren echter op zoek naar eten, en voor de verandering niet naar bier. Gelukkig bleek er een ruime keuze aan eettentjes te zijn. Zo kon men voor een bon een, overigens erg lekkere, Vietnamese loempia kopen, voor twee bonnen een stuk pizza en voor vier een Mexicaanse wrap. Uiteraard waren er ook Nederlandse dingen te krijgen, zoals een hamburger en frites, waarvoor men respectievelijk twee en een bon moest afrekenen. Achter het 3FM-stage stonden ook nog bankjes, dus daar konden we even lekker onze maaltijd, een Mexicaanse wrap nuttigen.


Effe wachten nog
Na deze maaltijd stond alweer de volgende rockgrootheid op het programma, namelijk Iggy en zijn Stooges. Ik ben er niet heengegaan, omdat ik lekker vooraan wilde staan bij MaxÔmo Park, maar ik hoorde van vrienden dat de sfeer er erg goed inzat. Bovendien kwamen twee mannen het podium op die een kwartier met hun mannelijkheid stonden te zwaaien. Ik stond echter dus te wachten voor MaxÔmo Park, en ik heb er geen spijt van gehad. De sfeer zat er meteen goed in vanaf het eerste nummer, Graffiti. De frontman was erg energiek en sprong rond over het podium, en de hele zaal deed met hem mee, alleen dan niet over het podium natuurlijk.

Na MaxÔmo Park was er slechts ťťn band, Snow Patrol. Ik heb er echter weinig van meegekregen, omdat wij al stonden te wachten om helemaal vooraan te kunnen komen bij de artiesten die daarna het Mainstage zouden gaan betreden, Muse. Dit was erg lastig omdat er een soort halve cirkel van hekken vooraan stond, waar je alleen via de zijkanten binnen kon komen en deze was tijdens Snow Patrol dicht. Na de band was het dringen geblazen, want de fans van Krezip - de vervangende act voor Amy Winehouse - en Lostprophets wilden zo snel mogelijk naar hun helden op de andere podia toe, en de die-hard Musefans gingen alvast wachten op het optreden van de "Best live band on this planet", aldus de zanger van Snow Patrol. Omdat ik dus al voor Muse stond te wachten heb ik weinig meegekregen van Lostprophets en Krezip. Ik hoorde echter dat bij Lostprophets de sfeer er erg goed inzat en dat er flink gepit is, de EHBO maakte na dat concert weer overuren. Op dat moment stond ik zo'n 15 meter van het podium af (bij het bal-en-pinguÔnspel, voor de kenners) en heb ik gezellig met wat mede Musefans zitten kletsen. Iedereen had er ontzettend veel zin in, en daar hadden de woorden van de zanger van Snow Patrol zeker bij geholpen.

Muse
Zoals velen al vonden, behoeft Muse geen aankondiging. Dit bleek ook het geval, opeens barstte het spektakel los met hun single "Knights of Cydonia". Er waren grote schermen, en om de drummer was een soort UFO gebouwd waar ook beelden op te zien waren. Heel Pinkpop stond te kijken naar Muse, en dat was toch wel een speciaal gezicht, vooral als je daar vooraan staat. De jongens van Muse hadden er in ieder geval erg veel zin in, ze speelden veel riffs, waaronder een twee minuten durende nieuwe, tussen de liedjes door en leken op het einde helemaal geen zin te hebben om ermee te stoppen. Wij ook niet, maar helaas, Jan Smeets blijkbaar wel, want om vijf over half elf was Muse afgelopen en hoorde je de mensen roepen "Dat was het meest briljante wat ik ooit heb gezien". Matthew Bellamy wist trouwens nog te vertellen dat Muse een optreden gaat geven in Amsterdam, dus wie er zondag niet bij kon zijn raad ik zeker aan om ze daar te gaan zien.


Blokkenschema maandag

Al met al was Pinkpop dag 2 een zeer geslaagde dag, de sfeer zat er erg goed in en de artiesten hadden er zin in, vooral Muse, zo bleek. Een goede repetitie voor de laatste en drukste dag!