President Oekraine neemt macht over ordetroepen over

Icoon BuitenlandsPresident Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne heeft gisteren de macht over de oproerpolitie en andere ordetroepen overgenomen. Voorheen vielen de troepen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De actie van Joesjtsjenko volgde nadat hij donderdag om onduidelijke redenen de openbare aanklager Svjatoslav Piskoen had ontslagen. De oproerpolitie spoedde zich daarna naar het kantoor van Piskoen om de openbaar aanklager te beschermen. Volgens de president handelde de oproerpolitie in strijd met de wet. Hij besloot daarom de ordediensten onder zijn gezag te plaatsen. Hij deed dit door het uitgeven van een 'decreet', dit is een speciaal machtsmiddel dat ook vaak gebruikt wordt bij het uitroepen van de noodtoestand tijdens een ramp, of het doordrukken van een bepaalde wet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vrijdag een verklaring uit over de actie van Joesjtsjenko. Daarin stelde het ministerie dat de president in strijd met de grondwet heeft gehandeld.

De actie van Joesjtsjenko lijkt een verergering van de politieke crisis in Oekraïne. Die ontstond begin april toen de pro-westerse president het parlement ontbond en vervroegde verkiezingen uitschreef. Inmiddels hebben de president en zijn politieke rivaal premier Viktor Janoekovitsj overeenstemming bereikt. Waarschijnlijk zullen er nog dit najaar nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.

Met dank aan Roel_Jewel voor de herschreven submit.