Veelpleger valt buiten pardonregeling

Icoon BinnenlandsDe pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers geldt niet voor veelplegers die een reeks korte celstraffen achter de rug hebben. Ex-asielzoekers die bij elkaar meer dan een maand gevangenisstraf hebben gekregen, vormen een gevaar voor de openbare orde. Op grond daarvan vallen zij buiten de pardonregeling die gisteren werd aangenomen door het kabinet.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarin staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie de regeling toelicht. Het pardon werd gisteren goedgekeurd door de ministerraad. De bedoeling is dat de Kamer zich nog voor het zomerreces uitspreekt over de regeling.

Albayrak zal veelplegers van diverse kleine vergrijpen hetzelfde als zwaardere criminelen behandelen. De vuistregel is dat een ex-asielzoeker die voor een misdrijf tot meer dan een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf is veroordeeld, buiten het pardon valt. Door celstraffen op te tellen voorkomt de staatssecretaris dat draaideurcriminelen kunnen wegkomen met een reeks lichte veroordelingen.

De verjaringstermijn van celstraffen ligt op de gebruikelijke vijf jaar. Naast criminaliteit kan ook het liegen over de identiteit een reden zijn voor uitsluiting van het pardon. Asielzoekers die meer dan eens hebben gelogen, hebben hun kansen verspeeld. Wie een keer een verkeerde identiteit heeft opgegeven, kan dat herstellen door alsnog de juiste gegevens te verstrekken.

Oorlogsmisdadigers komen sowieso niet in aanmerking voor het pardon.

Met dank aan nlboy voor de submit.