Kinderen vallen af met hulp van voetballers

Icoon GezondheidVoetballers lijken prima strijders tegen overgewicht bij kinderen. Dat valt voorlopig op te maken uit de eerste resultaten van het project Scoren voor gezondheid van de stichting Meer dan voetbal, een organisatie waarmee het betaald voetbal meer wil betekenen voor de maatschappij.

Negenhonderd kinderen en negen clubs uit het betaalde voetbal deden twintig weken mee. Bekende voetballers als Philip Cocu en Edgar Davids trokken ten strijde tegen overgewicht bij basisscholieren (8 tot en met 12 jaar). Na afloop bleek dat de kinderen wel zwaarder waren geworden, maar gewoon doordat ze gegroeid waren en sterkere spieren hadden gekregen.

Onderzoeksinstituut TNO stelde vast dat het vetpercentage bij de kinderen gemiddeld flink was gedaald, aldus directeur Edu Jansing van Meer dan voetbal zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

De kinderen gingen met een speler een 'contract' aan, waarin ze 'plechtig' beloofden twintig weken te zullen leven als een voetballer. Ze deden een 'clinic' bij de club of hingen aan de lippen van de spelers die hun school bezochten. Tijdens de twintig weken werd regelmatig contact onderhouden.

Vaders en moeders konden soms wel inpakken, blijkt uit de woorden van Jansing. "Ik weet een voorbeeld van een stel ouders dat met hun kind naar een hamburgertent wilde, maar waarbij het kind iets zei van: Nee, want dat is volgens Edgar Davids echt niet goed.". Volgend jaar hoopt Jansing met het initiatief via achttien clubs 2000 kinderen te bereiken.