Coalitie wil dat BNN stopt met donorshow

Icoon TelevisieDe coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat BNN stopt met de voorbereidingen van De Grote Donorshow, die de omroep vrijdag wil uitzenden ter nagedachtenis aan zijn overleden oprichter Bart de Graaff.

In die show (20.30 uur, Ned. 3) krijgt de ongeneeslijk zieke Lisa (37) de keuze aan wie van drie jonge nierpatiŽntjes zij het liefst een nier afstaat. De kijkers kunnen haar adviseren door te smsťn. BNN wil op deze manier aantonen dat het, vijf jaar na het overlijden van De Graaff, nog steeds lastig is om aan donoren te komen. CDA-Kamerlid Joop Atsma wil dat de show verboden wordt. PvdA en CU hopen dat de makers zelf inzien dat het programma niet kies is.

Atsma, CDA-mediawoordvoerder, vindt het een verkeerd en verwerpelijk idee van BNN en tv-producent Endemol. "Dinsdag in het vragenuurtje roep ik minister Ab Klink (Volksgezondheid) en Ronald Plasterk (Media) erover naar de Tweede Kamer. Ik wil dat zij er een stokje voor steken, dit kan echt niet. Ook wil ik dat zij met BNN over de kwestie in gesprek gaan. BNN lost het ene probleem met het andere op. Hoe moeten de twee afgewezen patiŽntjes zich wel niet voelen na de uitzending?'', schetst Atsma vandaag.

''Als commerciŽle zenders met zoiets op de proppen waren gekomen, dan was de wereld te klein'', vult Atsma aan. BNN zegt te weten dat het programma controversieel is, maar wil de ophef gebruiken om aan te tonen dat in de afgelopen jaren het aantal mensen met een donorcodicil is afgenomen. ''Op een orgaan wachten is hetzelfde als meedoen aan een loterij'', aldus BNN-voorzitter Laurens Drillich. De Grote Donoravond wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers.

BNN zet door
BNN heeft vanmiddag laten weten De Grote Donorshow gewoon uit te zenden.

BNN-voorzitter Laurens Drillich zei vanmiddag in het Radio 1 Journaal dat de uitzending doorgaat. ''De kans van de deelnemers op een nier is 33 procent, dat is veel hoger dan de mensen die op een wachtlijst staan. Je zou verwachten dat het beter wordt, maar het wordt slechter.''

BNN zegt ook dat het niet om nierpatiŽntjes gaat, maar om drie patiŽnten van 18 tot 40 jaar oud.Aantonen dat het 5 jaar na overlijden Bart nog steeds lastig is om aan donoren te komen.