Zeist moet stoppen met interventieteams

Icoon JustitieDe gemeente Zeist mag geen interventieteams op gezinnen afsturen die daar geen behoefte aan hebben. Dat heeft een rechter vandaag bepaald in een kort geding tussen de gemeente en twee families.

De twee Marokkaanse gezinnen wilden niet dat de interventieteams - waarin politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en woningbouwverenigingen samenwerken - bij hun naar binnen kwamen voor controle. De gemeente Zeist vond twee weken terug dat de rechter de gezinnen moest dwingen om de teams hun huis binnen te laten.

De rechter wees dat vandaag keihard af. De rechter oordeelde namelijk dat het binnengaan van de woning bij een familie een inbreuk op het huisrecht is.

De gemeente Zeist stelde de interventieteams in om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Ze controleren onder meer of veelplegers toch niet op een ander adres wonen. De betrokken families benadrukten dat zij met geen enkele instantie problemen hebben. Hun advocaat noemde de werkwijze van de teams twee weken terug intimiderend.

De gemeente Zeist wilde bij de families langs omdat sommige leden deel zouden uitmaken van een kleine harde kern jongeren die overlast bezorgen in een winkelcentrum in Zeist.