GeenStijl mogelijk civielrechtelijk vervolgd

Icoon InternetDe advocaat van de familie Trubert overweegt civielrechtelijke vervolging van GeenStijl.nl. Dit bleek gistermiddag aan het slot van de hoorzitting bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) over het 'Haagsedakmoordfilmpje'.

GeenStijl weigert om het filmpje van de dakmoord en bij de zaak behorende privacygevoelige documenten te verwijderen van de site, ongeacht de uitspraak van de RvdJ. Geenstijl meldt de RvdJ niet te erkennen, onder andere omdat die "alleen uitspraak doet over journalisten en journalistieke gedragingen". De advocaat van de familie Trubert wees er in de hoorzitting op dat op de website van GeenStijl zelf staat dat men altijd op zoek is naar journalistiek talent, een redactie heeft en nieuwsfeiten publiceert. Daarmee zou GeenStijl aan alle kenmerken van een journalistiek medium voldoen. Ook wees de advocaat op het bezoek van GeenStijl-medewerker Rutger aan journaliste Hanneke Groenteman. Hij vroeg zich bij dat bezoek hardop af waarom zij "een bloemetje van een collega" weigerde.

"Door de manier van berichtgeving lokt GeenStijl bepaalde reacties uit. Dit is geen forum meer, maar een volksgericht," aldus de advocaat. De uitspraak van de RvdJ volgt waarschijnlijk pas na de zomer.

Met dank aan Hajo voor de submit.