Aanhoudingen na bomaanslag in Ankara

Icoon AanslagDe Turkse autoriteiten hebben zeven personen aangehouden in verband met de bomaanslag die gisteren zes levens eiste en circa tachtig personen verwondde. Dat meldde de zender NTV op gezag van bronnen bij de politie.

De explosie had plaats tijdens de avondspits bij een bushalte en de ingang van een drukbezocht winkelcentrum.

Onduidelijk is nog of het gewone bomaanslag was of dat de ontploffing het werk was van een zelfmoordcommando. Specialisten hebben op de plek van de aanslag sporen van het explosief A-4 aangetroffen. De springstoffen wijzen in de richting van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wijst volgens de autoriteiten alles erop dat de separatisten achter de klap steken.

Erdogan
De Turkse premier Erdogan veroordeelde gisteravond de terreuraanslag scherp. ''We hebben een gemene, gewetenloze aanslag gezien op het drukste tijdstip in Ankara'', aldus de regeringsleider. De klap richtte veel schade aan. Een deel van de ingang van het winkelcentrum stortte in, ruiten van winkels werden eruit geblazen en puin lag verspreid over de straat.

''Dit is de ergste aanblik die ik ooit heb gezien'', aldus de burgemeester van de stad. Onder de gewonden zouden verscheidene Pakistanen zijn. Ze waren in de stad voor een wapenbeurs. In tegenstelling tot eerdere berichten zouden er geen Pakistanen onder de doden zijn.

De aanslag komt kort voor het begin van het toeristenseizoen en de algemene verkiezingen in juli. In het zwaarbewaakte Ankara komen niet vaak bomaanslagen voor. De aanslag van gisteren zou de bloedigste in zeker tien jaar zijn.

Het leger waarschuwde dinsdag ervoor dat er mogelijk meer aanslagen volgen in andere steden. ''Dit was een explosie van een georganiseerde terreurgroep. Je kunt dit tegenwoordig in elke grote stad verwachten'', aldus de chef van de generale staf.


Ravage na de aanslag
Met dank aan TR_SoldieR en Diemux voor de submit.