Kookadvies drinkwater opgeheven

Icoon BinnenlandsHet preventief kookadvies dat gold voor het drinkwater in Haarlem en omstreken is opgeheven. Dat zei directeur Martien den Blanken van waterleidingbedrijf PWN vandaag op een persbijeenkomst in Velserbroek.

De monsters die vandaag genomen zijn, bleken volledig vrij te zijn van E-colibacteriën, mogelijk veroorzaakt door vogelpoep. Vrijdag bleek uit monsters al dat er geen E-colibacteriën in het drinkwater meer zaten, maar PWN nam het zekere voor het onzekere. Vanochtend waren de laatste spuiwerkzaamheden.

Volgens PWN is het drinkwater volledig betrouwbaar, van goede kwaliteit en geschikt voor consumptie. De inspectie van het ministerie van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieu ondersteunt het besluit om het kookadvies op te heffen.

Volgens directeur Den Blanken is het vermoeden bevestigd dat de infectiebron zich bevond in een opslagkelder van het pompstation in Hoofddorp. Toen deze kelder was afgesloten van het waterleidingnet, bleek het water in het net daarna vrij van de bacteriën te zijn.

De opslagkelder is helemaal leeggepompt. Het waterleidingbedrijf onderzoekt nog hoe de E-colibacterie in de kelder is gekomen. "Dat kan via een heel klein lekje of scheurtje. Of duivenpoep de oorzaak is geweest van de besmetting, weten we nog niet." Vandaag is begonnen met het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.