Voetbal: Uitslagen play-offs 20 mei

Icoon VoetbalEr werden vandaag weer wedstrijden in de play-offs voor plaatsing voor Europees voetbal gespeeld. AZ nam het thuis voor de eerste keer in dit tweeluik op tegen Ajax voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Ook werd in Groningen de return gespeeld tussen FC Groningen en FC Utrecht voor een ticket in de UEFA Cup en in Nijmegen werd de tweede wedstrijd tussen NEC en Vitesse gespeeld in de strijd om een plaats in de Intertoto.

Champions League
Het gevecht tussen AZ en Ajax om plaatsing voor de voorronde van de Champions League is nog volledig open. Na drie keer gelijk te hebben gespeeld dit seizoen wist AZ dit keer wel te winnen, en wel met 2-1. AZ begon het duel zeer sterk door een doelpunt van Cziommer in de tweede minuut. Ook ging een schot van De Zeeuw net naast en werd een doelpunt aan Alkmaarse zijde afgekeurd wegens duwen. Ajax werd teruggedrongen, maar kon goed counteren via Sneijder en Babel. Na iets minder dan een kwartier scoorde Sneijder dan ook de gelijkmaker. Na rust had AZ nog steeds het initiatief en jaagde op kansen, waardoor er ook mogelijkheden onstonden aan Amsterdamse kant. Door het goede keeperswerk van beide doelmannen leek het alweer een gelijkspel te worden, maar in de laatste minuut scoorde Arveladze toch het verdiende winnende doelpunt.

UEFA Cup
FC Groningen heeft ook de tweede wedstrijd in de finale om een UEFA Cup-plaats gewonnen. In Groningen werd er met 2-1 gewonnen van FC Utrecht. Suárez, goed voor de twee goals afgelopen donderdag, begon goed. De Uruguyaan scoorde al na drie minuten het eerste doelpunt en versierde na ongeveer een kwartier een strafschop, die dankbaar werd benut door Levtsjenko. Na de 2-0 nam FC Groningen wat gas terug, en speelde de wedstrijd uit, hoewel niet zonder een tegengoal van Van Dijk uit een penalty.

Intertoto
Vitesse heeft zich ten koste van NEC geplaatst voor de slotronde in de strijd voor de Intertoto door met 0-2 te winnen bij NEC. Net zoals vorige keer was de Gelderse derby maar een matige wedstrijd. In de eerste helft grossierden beide ploegen in het maken van fouten. Illustrerend daarvoor was de mislukte uittrap van Babos, waardoor Pryor de 0-1 kon scoren. Na rust werd de wedstrijd wat grimmiger en moest NEC op jacht naar doelpunten. Door mooie reddingen van Stojkovic en een doelpunt van Lazovic won Vitesse de wedstrijd. In de laatste ronde moet Vitesse het opnemen tegen de verliezer van de slotronde voor plaatsing van de UEFA Cup, namelijk FC Utrecht.