'Mannen hebben moeite met complimenten geven'

Icoon OpmerkelijkComplimenten krijgen vindt iedereen leuk. Mannen blijken echter moeite te hebben om vrouwen op de juiste manier te complimenteren. Ook weten ze niet welke complimenten bij wie welkom zijn. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder duizend vrouwen.

Zo'n negentig procent van de vrouwen krijgt graag complimentjes. In driekwart van de gevallen hoort men liefkozende complimenten echter wel het liefst alleen uit de mond van hun eigen partner komen. Andere complimenten, bijvoorbeeld van collega's, zijn wel welkom bij driekwart van de ondervraagden. Zij zoeken er verder ook niets achter.

Van de ondervraagden is twaalf procent in de afgelopen drie maanden op geen enkel complimentje getrakteerd. Volgens een relatiedeskundige ligt de oorzaak dat mannen slecht zijn in het uitdelen van complimenten in angst. "Ze denken te veel na over de consequenties van een compliment, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Van een juist gemaakt complimentje wordt iedereen vrolijk."

Dan is er natuurlijk de brandende vraag hoe je een vrouw het beste kunt complimenteren. "De beste formule is een compliment geven waardoor een vrouw zich goed gaat voelen over zichzelf, zonder slijmerig of opdringerig over te komen", aldus de deskundige. Vooral vleiende opmerkingen over kleding, stijl en afgenomen gewicht doet het goed bij de dames.