Niets mis met 'kunstkippen'

Icoon KunstHet Centraal Museum Utrecht mag gewoon twintig kippen houden die onderdeel uitmaken van het kunstwerk 'Genesis'. Dat heeft CDA-minister Gerda Verburg van Landbouw geantwoord op schriftelijke Kamervragen van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

De kippen maken deel uit van 'de Kosmopolitische kip'. In het kader van dit artistieke project worden kippen van verschillende rassen door kunstenaar Koen van Mechelen met elkaar gekruist. Hiermee wil hij aantonen dat levende wezens veel met elkaar gemeen hebben. De kippen worden voor deze expositie gedurende vier maanden tentoongesteld in het museum. De Partij voor de Dieren wilde weten of de minister dit geen dierenmishandeling vond. Ook wilde de partij weten of de minister het ethisch verantwoord vindt om verschillende kippenrassen met elkaar te kruisen in het kader van een artistiek project.

Volgens Verburg is er niks mis met het kruisen van kippenrassen. De minister antwoordt verder dat de omstandigheden in het museum stroken met de voorschriften. ''Of het hok nu op een boerderij staat of in een museum is niet relevant.''

Kamerlid Ouwehand omschreef vorige maand in het AD het houden van dieren in een museum als ''gesubsidieerd dierenleed''.