Polen demonstreert tegen homohaat

Icoon EuropaMeer dan vijfduizend man gingen vandaag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat op om te betogen voor homorechten in het land. Ze riepen de regering op om de homohaat die in dit katholieke land heerst aan te pakken, ook onder politici zelf.

Zo wees een peiling uit dat 53 procent van de bevolking homoseksualiteit beschouwt als een zonde en ongeveer 58 procent vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen een demonstratieverbod zouden moeten krijgen. Ook de jaarlijkse Gay Pride in Warschau is een paar keer verboden geweest. Pas vorig jaar en dit jaar mocht het weer doorgaan. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens berispte de Poolse overheid nog voor de demonstratieverboden in 2004 en 2005.

Verschillende Nederlanders zoals de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest en EuroparlementariŽr Sophie in 't Veld waren vandaag ook aanwezig bij de demonstratie.
Een aantal extreemrechtse jongeren probeerden nog deze manifestatie te verstoren, maar de politie pakte vijf van deze tegendemonstranten op.

Hoe denk jij over homorechten in de EU? Stem op onze poll!