Tot 2 jaar eis brandbom moskee Edam

JustitieTegen een 20-jarige inwoner van Edam is voor de rechtbank in Haarlem 2 jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De jongeman zou op 22 januari van dit jaar samen met anderen een molotovcocktail in een moskee in Edam hebben gesmeten. Tegen een 18-jarige vrouw uit Edam werd anderhalf jaar geëist, waarvan ook weer een half jaar voorwaardelijk. Een derde verdachte moet later terechtstaan.

De 20-jarige Edammer gaf aan dat ''ze'' het niet zo op Marokkanen hebben en ''nogal rechts aangelegd'' zijn. Op hem zelf was dat niet van toepassing: ''Nee, absoluut niet. Van mij kwam het idee niet.'' Hij doelde daarbij op een jongerencentrum in Purmerend, waar Lonsdalejongeren bijeenkomen en waar het idee voor een aanslag op het islamitische gebedshuis was ontstaan. Wel gaf hij aan dat buitenlanders nou niet bepaald 'zijn beste vrienden' waren.

De officier van justitie noemde de brandstichting kwalijk, zeker gezien de discriminerende achtergrond. ''Bij dit soort feiten ontstaat in onze multiculturele samenleving makkelijk een kettingreactie.'' Daar lijkt het in dit geval ook op, omdat de auto van één van de verdachten in brand is gestoken.

Door de molotovcocktail ontstond indertijd brand, maar door snel ingrijpen bleef de schade beperkt. Toen het projectiel naar binnen werd gegooid, waren nog vier gelovigen in de islamitische gebedsruimte aanwezig. Die schrokken zich rot toen ze ineens een harde knal hoorden en een steekvlam zagen. De voorzitter zou door de vlammen zijn gerend om de brandblusser te pakken.