Vetes Antillianen vaak van overzee

Na de zoveelste schietpartij tussen Antillianen in de Friese hoofdstad, legde de Leeuwarder Courant zijn oor te luisteren bij criminoloog Frank Bovenkerk. Want wat zijn nu de oorzaken dat Antillianen bovenmatig vertegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers en ook nog eens onderling jarenlang vetes uitvechten?

Wel de kiem voor veel van deze jarenlang slepende conflicten ligt aan de overkant van de Atlantische Oceaan. In de Antillen zelf. En dan betreft het onenigheid in de drugscène, ruzie over koningskettingen, armoede en schaamte. ''De afgelopen vijftien jaar is de emigratie van de lagere sociale klasse naar Nederland aanzienlijk gestegen'', aldus Bovenkerk.

Volgens de criminoloog zijn de Antilliaanse criminelen van nu vaak in grote armoede opgegroeid. ''De meeste jongens woonden bij hun alleenstaande moeder, vaak een tienermoeder. Soms was er geen geld om eten te kopen en konden ze niet naar school omdat ze voor hun broertjes of zusjes moesten zorgen. Het is ontzettend tragisch. Het zijn vaak verwaarloosde kinderen die geen moreel normbesef hebben geleerd.''

In Nederland woonden volgens het CBS begin 2006 zo'n 130.000 Antillianen/Arubanen. Daarvan behoorden er 38.000 tot de tweede generatie (in Nederland geboren). De gemiddelde leeftijd van de tweede generatie is 16 jaar. In Leeuwarden nam het aantal officieel ingeschreven Antillianen sinds 1996 toe van 403 naar 850.