Loopwonder van 5 wil 500 km tocht maken

Icoon OpmerkelijkDe in 2002 geboren IndiŽr Budhia Singh wil meedoen aan een loopwedstrijd van 500 kilometer. Vorig jaar holde hij al zeven uur achter elkaar mee in een hardloopwedstrijd in Oost-India van ruim 65 kilometer. Een paar kilometer voor de finish zeeg hij toen ineen en moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Daar bleek dat de kleuter ondervoed en gestressed was en bloedarmoede had.

De autoriteiten van de Indiase provincie Orissa verboden daarop het jongetje nog aan marathons deel te nemen tot hij oud genoeg was. Blijkbaar acht de 5-jarige zich nu oud genoeg. Want op 6 juni wil hij van start gaan in het oostelijke Bhubaneswar voor een 500 kilometer tocht die normaal gezien tien dagen later eindigt in Calcutta.

Volgens Biranchi Das, de adoptievader van het jonge loopwonder ťn tevens zijn coach, is Budhia een voorbeeld voor andere atleten en prima in staat de mega-afstand te lopen.

Mensenrechtenactivisten zijn het echter op zijn zachtst gezegd niet eens met de zienswijze van Das. Ze zijn razend omdat de man het jongetje zou uitbuiten als circusnummer. Zij vinden dat het talent van het jochie op een normale en gezonde manier aangemoedigd moet worden.Budhia Singh