NASA vindt sterk bewijs voor donkere materie

Icoon ZonnestelselEen duister aureool, gevormd door licht uit verre sterrenstelsels, vormt het belangrijkste bewijs dat in zeventig jaar is geleverd voor het bestaan van donkere materie in het heelal.

Wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA hebben een kaart gemaakt die de mysterieuze, onzichtbare materie 'zichtbaar' maakt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vandaag.

De astronomen hebben met behulp van de Hubble-telescoop gemeten hoe licht van verre sterren afbuigt als het een cluster van sterrenstelsels nadert. De afbuiging wijkt af van de berekende curve als gevolg van de donkere materie. Zo wordt die materie zichtbaar zonder dat hij zelf wordt waargenomen.

In de jaren dertig ontdekten wetenschappers dat er iets vreemds aan de hand is in het heelal. Aan de hand van Newton's wet van de zwaartekracht en de relativiteitstheorie van Einstein berekenden ze hoe snel sterrenstelsels zouden moeten draaien. De draaisnelheid die astronomen met telescopen waarnamen, bleek echter veel hoger te liggen dan zij voor mogelijk hielden.

Ze concludeerden dat een zwaartekracht aan het werk is, die letterlijk uit het niets lijkt te komen. Wetenschappers veronderstellen sindsdien dat de onverklaarde zwaartekracht afkomstig is van materie die zij niet kunnen waarnemen. Zo'n 96 procent van het veronderstelde heelal zou uit deze donkere materie bestaan.