Bierboete niet naar Nederland

Icoon Binnenlands De aangekondigde ‘bierboete’ gaat niet naar de Nederlandse schatkist zoals twee VVD-Kamerleden hadden geëist. Dit is duidelijk geworden uit het antwoord van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) op gestelde kamervragen.

Nederlandse bierbrouwers zouden gezamenlijk een boete van 273 miljoen euro moeten betalen. De hoogste boete zou aan Heineken vergeven worden. Dit was het resultaat van een onderzoek van de Europese Commissie naar Nederlandse kartelvorming.

Van der Hoeven antwoordde met deze uitspraak op schriftelijke vragen van VVD-Kamerleden Charlie Aptroot en Frans Weekers. Beiden stelden dat de Europese Commissie geen recht van spreken had omdat het om een Nederlands kartel zou gaan. Omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verantwoordelijk zou zijn voor het onderzoek zou het geld naar de Nederlandse schatkist moeten. Boetes van de Europese Commissie gaan namelijk niet naar de spaarpot van Balkenende.

Van der Hoeven beweert dat het Europese kartelrecht al toegepast kan worden als het kartel de handel tussen lidstaten kan beperken. Daarnaast kwam de zaak aan het rollen door kartelvorming in België waardoor de argumenten van de beide Kamerleden geen stand houden.
Met dank aan Longmen voor de submit.