Geen apart alarmnummer voor dieren

Icoon PolitiekEr komt geen speciaal alarmnummer voor dieren. Op initiatief van de Partij voor de Vrijheid pleitte de Tweede Kamer eind vorig jaar in een motie ervoor om invoering van het noodnummer 113 te onderzoeken.

Minister Gerda Verburg (Landbouw, CDA) vindt zo'n nummer niet nodig, blijkt nu uit een brief aan de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Dion Graus zat achter het idee van '113' omdat hulpdiensten als de dierenambulance slecht bereikbaar zouden zijn. Toenmalig minister Cees Veerman vond het een 'goed idee'.

Maar volgens zijn opvolgster is het bestaande noodnummer 112, dat met aangesloten diensten 24 uur per dag bereikbaar is, ook bedoeld voor spoedeisende hulp voor mens en dier. Dat krijgt incidenteel meldingen voor dierenhulp binnen. Voor de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming (LID), gericht op huisdieren, en de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie, gericht op landbouwhuisdieren, geldt dat ook.

De meeste telefoontjes die die twee diensten binnenkrijgen, gaan volgens de bewindsvrouw over niet-spoedeisende hulp. Daarnaast hebben de LID en de AID ''geen duidelijke signalen'' ontvangen waaruit blijkt dat er behoefte is aan landelijk alarmnummer voor dieren.