'Ecotherapie werkt tegen depressie'

Gezondheid'Ecotherapie', een wandeling in de natuur, helpt een depressie te bestrijden en het zelfvertrouwen te herstellen. Dat stelt de universiteit van Essex na een onderzoek. Dergelijke therapie zou volgens de Britse onderzoekers dan ook echt als een behandeling moeten worden gezien.

De onderzoekers vergeleken in de studie de gemoedstoestand van depressieve mensen gedurende een half uur in de natuur en in een winkelcentrum. Dat leverde opmerkelijke resultaten op. De depressieve gevoelens namen bij 71% van de natuurwandelaars af met 90%. Bovendien steeg hun zelfvertrouwen. Terwijl bij de winkelcentrumlopers maar 45% een vermindering van de negatieve gevoelens ondervond; 22% werd er zelfs depressiever van en de helft voelde zich er meer gespannen door. 44% kreeg in het winkelcentrum een lager gevoel van eigenwaarde.

De wetenschappers zeggen niet dat ecotherapie antidepressiva kan vervangen, maar wel dat de behandelwijze op zijn minst serieus in aanmerking genomen moet worden. De ecotherapie in de vrije natuur bleek overigens ook goed te zijn voor mensen die met andere mentale problemen worstelen: bij 94% heeft het platteland een gunstige invloed.



Natuurlijke 'antidepressiva'